Schoorsteenvegen
- U bent verplicht om uw schoorsteen te reinigen wanneer de schouw aangesloten is op een
centraal stooktoestel type b.
- Een centraal stooktoestel type b is een open stooktoestel, bestemd om te worden aangesloten op een schoorsteen of rookgasafvoerkanaal, waarbij de verbrandingslucht ontnomen wordt uit het stooklokaal.
- Deze verplichting geldt enkel voor centrale stooktoestellen (centrale verwarmingsinstallaties) met een vermogen vanaf 20 kW.
- Het reinigen van de schouw wordt daarbij gezien als een onderdeel van het verplichte jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoud.
- Installaties op gas moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
- Installaties op stookolie en vaste brandstof moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
- Voor individuele stooktoestellen is het reinigen van de schoorsteen
niet verplicht. Individuele stooktoestellen zijn bijvoorbeeld:
- een olie- of gashaard (die niet aangesloten zijn op een centrale stookinstallatie)
- een open haard
- een boiler op gas die enkel water verwarmt...
Voor deze toestellen is het reinigen van de schoorsteen niet verplicht, hoewel een reinigingsbeurt toch nuttig kan zijn. Een regelmatig onderhoud zal immers mogelijke defecten voorkomen, lagere stookkosten opleveren en uiteraard ook zorgen voor minder milieuverontreiniging.
U kan ook best uw huurcontract of brandverzekeringspolis nakijken. Het zou kunnen dat men daarin bepaalde verplichtingen in verband met een schouwreiniging heeft opgenomen.
Deze verplichtingen werden opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2006 betreffende het onderhoud en het nazicht van stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater (Belgisch Staatsblad 24 april 2007).
- Verwijderen van Kauwennesten
- De kauw (Corvus monedula, ook Coloeus monedula) behoort tot de kraaiachtigen en is een van de kleinste leden van deze familie (34-39 cm lang).
- Kenmerkend is zijn grijze kleur van de zijhals en het achterhoofd en de lichtgroen-grijze oogring. Vrijwel volledig zwarte exemplaren komen overigens ook voor. De roep is een tsjak-tsjak-achtig geluid. In de groep hebben ze veel geluiden waarmee ze communiceren, van vrolijk kwetteren tot zacht tokkelen (kikakaka ko). De bekendste roep is hun naam "kauw kauw".
- Deze vogelsoort is beschermd volgens de bepalingen van artikel 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 met betrekking tot soortenbescherming en soortenbeheer. De beschermingsbepalingen die van toepassing zijn op specimens van deze beschermde vogelsoort gelden ongeacht de levensfase waarin die specimens zich bevinden.
- Het verwijderen van nesten uit schouwen behoort NIET tot het takenpakket van Brandweer .
Voorkom een kauw in je schouw
Het aantal klachten over broedende kauwen (Corvus monedula) in schouwen stijgt elk jaar. Kauwen staan erom bekend veel nestmateriaal aan te slepen. Nesten in schouwen van twee meter dik zijn geen uitzondering. Het nestmateriaal bestaat vooral uit boomtakken, maar vaak ook wordt stof, plastiek en ander afval tussen het nestmateriaal aangetroffen. Nesten in schouwen kunnen gevaarlijk zijn (Co-vergiftiging, schouwbrand). Kauwen broeden in Vlaanderen normaal gezien tussen eind maart en eind juli. Vogelbescherming Vlaanderen roept iedereen die in zijn of haar buurt kauwen waarneemt op om onmiddellijk actie te ondernemen. Om te beletten dat kauwen in jouw schouw gaan broeden, worden de rookgaten best nu – dus buiten de broedperiode – afgesloten met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van maximum 3 cm doormeter. Gaasdraad is echter geen oplossing op lange termijn; kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun snavel loswrikken. Januari en februari zijn nog geschikte maanden om oud nestmateriaal uit schouwen te verwijderen. Dit specifiek werk laat je best over aan een professionele schoorsteenveger. Die kan dan meteen de schouw reinigen en onmiddellijk na de werken een roostertje plaatsen. Wacht er a.u.b. niet mee, doe het zo snel mogelijk!
Nesten van kauwen in schouwen kunnen gevaarlijk zijn. Omdat de vogels de luchtgaten afstoppen met nestmateriaal vergroot het gevaar op Co-vergiftiging en schouwbrand. Hier enkele voorbeelden
- Plaatsen van Roosters of kappen
- Herstellingen van schouwen